HI ,,Župa,, kuburi sa otpadom

0

U kruševačkoj HI „Župa“ trenutno ima oko 300 m3 raznog industrijskog otpada, kaže generalni direktor ovog preduzeća Bojan Cvetković.

– Uvidom, došli smo do zaključka da se otpad dugo godina gomilao i da je pojedini otpad vrlo teško razdvojiti u koju grupu spada. Sve otpadne opasne materije, bez obzira na period kada je firma radila u smanjenom obimu, su odložene tako da ne narušavaju bezbednost naših sugrađana, izjavio je Cvetković u razgovoru sa gradonačelnikom Kruševca Dragijem Nestorovićem i saradnicima.

Na to je gradonačelnik Dragi Nestorović istakao da se mora naći trajno rešenje za odlaganje industrijskog otpada, ali rešenje koje zadovoljava sve evropske i svetske standarde.

– Moramo krenuti u sistematsko rešavanje ovog pitanja, trebamo ispoštovati kompletnu zakonsku regulativu u svim fazama – od pronalaženja adekvatnog prostora za ove namene, prikupljanja i skladištenja do uništenja ili reciklaže. To je jedno strateško pitanje ne samo za Kruševac, već i za čitavu Srbiju. U Kruševcu je dosta firmi koje ne postoje i koje imaju raznog otpada, tako da je prioritet da se uradi revizija Lokalnog akcionog plana za Grad i da se zajednički krene u realizaciju, kazao je gradonačelnik Nestotović.

Prema rečima direktora preduzeća „Ecorec“ Gorana Vasića, oni će izvršiti ispitivanje uzoraka i nakon toga uraditi kompletnu ekspertizu zatečenog stanja, jer imaju sve uslove i iskustva u rešavanju ovakvih problema.

Sedište „ECOREC“ grupacije je u Bratislavi, a ispostave se nalaze u osam zemalja centralne i istočne Evrope – u Slovačkoj, Austriji, Češkoj Republici, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji. Pored Slovačke i Češke, gde su postrojenja za tretman operativna nekoliko godina (od 1993.), kompanija je nudi svoje usluge i u drugim zemljama istočne Evrope od 2005. godine.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here