Gerentodomaćice se staraju o nemoćnima u Kuršumliji

0

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije u saradnji Opštinom Kuršumlija, Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike i Nacionalnom službom za zapošljavanje, realizuje projekte pomoci u kući za 92 korisnika starih lica i osoba sa invaliditeom u okviru kojih je upošljeno za 33 lica.

U današnjoj poseti na terenu obišli smo Jovicu Jovanovića, osobu sa invaliditetom koja je višegodišnji korisnik pomoći u kući. U razgovoru sa njim mogli smo da vidimo da ovakvim osobama je pomoć obučunih gerontodomaćica neophodna.

– Vidite da sam u invalidskim kolicima i da se teško krećem. Da nije pomoći gerentodamićica koje me svakodnevno obilaze bilo bi mi neuporedivo teže. One oćiste kuću, pripreme hranu ili nabave potrebne namirnice i lekove. Često su samnom kada idem i na lekarske kontrole, objašnjava Jovanović.

Predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija, Marko Filipović kaže da se radi o važnim projektima pomoći u kući za osobe invaliditetom i stara lica, Filipović ističe da se četiri projekta realizuju i da posebnu zahvalnost i podršku duguje loklanoj samoupravi koja podržava projektne aktivnosti udruženja i pokazuje dobar primer saradnje udruženja i lokalne samouprave koja je stala iza ovih projekata.

Filipović je naglasio da 33 lica od čega 8 osoba sa invaliditetom, i 25 gerentodomaćica rade u okviru 4 projekta pomoći u kući starim licima i osobama sa invaliditetom. Jedan projekat je odobren od strane Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike u kojem je nosilac projekta SO-Kuršumlije na kojem radi 5 geronto domaćica na period od 6 meseci dok je drugi od strane

Nacionalne službe za zapošljavanja koji se finansira preko javnih radova od strane Opštine Kuršumlija gde je upošljeno 13 lica na period od 6 meseci, zatim projekat javnih radova NSZ u kome radi 7 geronto domaćica na 4 meseca, kao i projekat za 8 osoba sa invaliditetom NSZ sa zapošljavanje i socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom.

Sa druge strane, Radoljub Vidić, predsednik kuršumlijske opštine ističe dobru saradnju sa Udruženjem osoba sa invaliditetom Kuršumlije i predsednikom udruženja Markom Filipovićem za uspešnu realizaciju projekata iz oblasti socijalne zaštite i unapređenja položaja marginalizovanih grupa, osoba sa invaliditetom i starih lica kojima se bavi udruženje. I da u skladu sa lokalnim akcionim planom podsticanja zapošljavanja kao i unapređivanja položaja marginalizovanih grupa, starih lica i osoba sa invaliditetom podsticalo da se u prethodnim godina uspešno realizuje partnerstvo sa udruženjima na lokalnom nivou.

Obrazac prijave zahteva za pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom možete dobiti u kancelariji Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija kao i na zvaničnoj internet stranici Opštine Kuršumlija.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here