Festival folklora u Prokuplju

0

Prokuplje je drugi put bilo domaćin brojnim kulturno-umetničkim društvima na Festivalu folklora, koji je po drugi put održan u našem gradu.

KUD „Toplica“ ugostilo je folkloriste iz Australije, Makedonije i Republike Srpske. Tokom višesatnog programa predstavili su se brojnim spletovima iz različitih krajeva u kojima se poštuje i neguje narodna igra.

Posle samog defilea kroz centar grada, koji je i ovaj put naišao na veliko odobravanje i pozdravljanje naših sugrađana, usledio je program, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, te se igra sa bine prenela i na publiku, koja je vidno uživala.

Festival je otvorio predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, naglasivši da je KUD „Toplica“ za samo tri godine rada postiglo rezultate za poštovanje.

– Prokupčani vole folklor i narodnu pesmu i igru. Ovaj festival je pravi način da se pokaže koliko samo KUD „Toplica“ radi na njihovoj popularizaciji. Uspesi koje postižu njegovi članovi gde god nastupaju, potvrđuju i zaslužuju samo pohvale. Želim da ovaj festival dugo traje i svake naredne godine okuplja Prokupčane i njihove goste na Trgu topličkih junaka, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović otvarajući Drugi festival folklora u našem gradu.

img_20160702_195216_resize

Lepo i prijatno iznenađenje ovog festivala bilo je KUD „Sveti Sava“ iz Sidneja, koje je nastupilo sa 24 igrača, od kojih su neki prvi put došli u Srbiju. Oni su istakli da će tri nedelje putovati po našoj zemlji i da im je veoma važno druženje i upoznavanje sa mestima i istorijskim znamenitostima.