Delegacija Slovenije u Prokuplju

0

U višednevnu posetu Prokuplju boravila je delegacija Kočevja iz Slovenije koju je predvodio gradonačelnik Vladimir Prebilič. Tokom posete oni su razgovarali sa predsednikom Opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem o saradnji u mnogim oblastima privrede, obrazovanja, kulture, sporta, a posetili su i pojedine firme i kulturno-istorijska i druga mesta.

Predsednik Simonović rekao je da je boravak delegacije Kočevja nastavak saradnje između dve opštine koja je započeta tokom prošle godine.

– Boravak delegacije Kočevja imala je svečani i radni karakter. U svečanom delu oni su prisustvovali obeležavanju gradske slave Sveti Prokopije. Tokom septembra u Prokuplju će boraviti delegacija iz oblasti prosvete, a očekujemo i dolazak i vatrogasaca. To će biti prilika da se razmene dosadašnja iskustva iz oblasti obrazovanja, izjavio je on i dodao da je sa gradonačelnikom Kočevja dogovoren i boravak najboljih đaka generacije osnovnih škola i ovoj slovenačkoj opštini.

Prema njegovim rečima dogovorena je i razmena đaka osnovnih škola.

– Tokom novembra, delegacija Prokuplja će boraviti u Sloveniji gde će se na Dan opštine Kočevje potpisati Povelja o bratimljenju između dve opštine, izjavio je Simonović i dodao da oni od Slovenaca mogu mnogo toga naučiti iz razloga što je ova zemlja članica Evropske Uunije.

Treba napomenuti da je pre 40 godine delegacija Prokuplja potpisala Povelju o bratimljenju sa Mesnom zajednicom Kočevje, a da će se ovaj svečani čin sada obaviti sa Opštinom.