Danas „Letnji dan u Pločniku“

0

Na pitanja kako se meri vreme pomoću sunčanog, a kako pomoću vodenog sata, koliko se sunčani sat iz doba neolita razlikuje od današnjeg, ali i mnoga druga, zainteresovanim posetiocima, u okviru „Letnjeg dana u neolitu“, odgovore će dati domaćin, arheolog u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković, ali i njeni gosti iz Niša, Šapca i Pančeva. Program ovog i avakvog, današnjeg letnjeg dana na arheološkom nalazištu Pločnik počinje u 15 časova.

Posetioci će najpre imati priliku da čuju predavanje i učestvuju u radionici „Sunčani sat u neolitu“, koji su pripremile nastavnica matematike prokupačke Tehničke škole „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

One će govoriti o tome zašto je trigonometrija važna za precizan sunčani sat, objasniti i pokazati kako se on pravi.

Realizator dela programa pod nazivom „3D udžbenik u Šapcu“ Tatjana Marković Topalović iz Centra za stručno usavršavanje u Šapcu, biće gost ovog „Letnjeg dana u neolitu“. Samo jedno od pitanja na koje će Topalović pokušati da da odgovor, jeste ko može da koristi prednosti naučnog parka kao dragocenog naučnog prostora u Šapcu.

„Neolitski zlatni presek“, koji će sadržati predavanje, radionicu i takmičenje, pripremili su nastavnica biologije Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Niša Irena Petrović Kostić, nastavnica matematike Tehničke škole „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Julka Kuzmanović Cvetković. One će govoriti o tome šta je zlatni presek, a šta logaritamska spirala i kako je nacrtati.

Za ovaj dan predviđene su i sportske aktivnosti koje sadrže bacanje kamena s ramena, skakanje iz mesta u dalj, preskakanje i povlačenje lijane, odnosno konopca.
Zanimljivu potragu u Pločniku kroz interaktivnu igru organizovaće Nada Stojičević iz ETŠ „Nikola Tesla“ iz Pančeva.

Interesantnu priču o astronomskim i astrofizičkim karakteristikama nekih zanimljivih objekata u svemiru, kao i o verovanjima koja su vezana za ove objekte u kulturama drevnih naroda, kroz predavanje „Mitovi i zvezde“ ispričaće prof. dr Dragan Gajić, departman za fiziku PMF u Nišu.

„Letnji dan u neolitu“ biće završen astronomskim posmatranjem neba teleskopom, a realizator ovog dela programa biće Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša.

Organizaciju ovakvog dana na daleko poznatom i u svetu, arheološkom nalazištu Pločnik, pomogli su Opština Prokuplje, A.D. „Planinka“ iz Kuršumlije, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here