Budžet prokupačke opštine oko 1,5 milijardi dinara

0

Skupština Opštine Prokuplje usvojila je budžetu za 2015. godinu koji iznosi 1.455.165.858,00 dinara. Najavljene su u i kapitalne investicije u izgradnji vodovoda u naselju Garići i završetak zgrade Doma Kulture.

U obrazloženju Odluke o budžetu za ovu godinu, navodi se da će smanjenje rashoda kod direktnih i indirektnih korisnika biti glavni zadatak lokalne vlasti u narednom periodu. U cilju smanjenja rashoda izvršiće se preispitivanje opštinskih odluka u pogledu statusa pojedinih budžetskih korisnika i restrukturiranje javnih preduzeća. Na drugoj strani, Opština ima obaveze za otplatu dugova i obaveza nastalih u prethodnom periodu.

-Ono najvrednije što zaslužuje i kritiku i pohvalu je pitanje kako ćemo živeti i raditi u ovoj godini, a to su materijalna sredstva. Budžet Opštine Prokuplje je usvojen, ocenjen je kao domaćinski i pohvaljen od strane opozicionih odbornika. Po prvi put, budžet je transparentan i jasan za sve građane koji već od danas mogu videti njegov nacrt na sajtu Opštine Prokuplje, rekao je predsednik Skupštine Opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović.

O aktivnostima koje su prethodile kreiranju budžeta za 2015. godinu, govorio je pomoćnik predsednika Opštine Miodrag Lakićević.

– Uštede koje smo ostvarili u prošloj godini, početni je element za kreiranje budžeta za 2015. godinu, kao i povećanje lokalnih poreskih prihoda, čime smo dobili oko stotinu miliona za ulaganja koja nismo mogli da ostvarimo u prethodnoj godini.U tom smislu predvideli smo prioritete, kao što su izgradnja vodovoda u naselju Garić, što je višedecenijski problem, koji ćemo rešiti najkasnije do polovine ove godine. Što se tiče ulaganja u završetak zgrade Doma kulture, problem su nerešeni imovinsko – pravni odnosi, sudski proces je u toku, nadamo se da će uskoro biti okončan kako bi objekat dobio upotrebnu dozvolu , što je neophodno za početak rada ove ustanove u novoj zgradi, rekao je Miodrag Lakićević, pomoćnik predsednika Opštine Prokuplje.

On je takođe najavio početak rada novog obdaništa krajem marta, s obzirom da je objekat dobio upotrebnu dozvolu, a uskoro će biti nabavljen i deo inventara koji nedostaje.

U toku ove godine predviđena su sredstva za otkup mosta koji je Opštini ponudilo Ministarstvo odbrane. Radi se o mostu kod Grčkog mlina , koji je ponuđen po veoma povoljnim uslovima, dok bi izgradnja novog mnogo više koštala. Opština je poslala saglasnost Ministarstvu, tako da će i ovaj dugoročni problem biti rešen tokom ove godine.

Lakićević je takođe istakao da prava koja su u budžetu zacrtana , ne znači da će biti iskorišćena ukoliko to nije opravdano, kao i da će svaki dinar biti strogo kontrolisan.

-Kontrolom troškova u prošloj godini uspeli smo da smanjimo troškove , pre svega na zarade budžetskih korisnika za skoro 50 miliona. U 2015 godini idemo u drugi krug kontrole, gde ćemo praktično svaki račun kontrolisati. Budžetska kontrola će ući u sve ustanove, mesne zajednice, kod svih budžetskih korisnika, istakao je Lakićević i dodao da u ovoj godini slede reorganizacija preduzeća, ustanova , novih odluka , sve u cilju smanjenja troškova iz budžeta, kako nalažu državne institucije.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here