Bogat program za Dane višnje

0

Na današnjoj sednici Organizacionog odbora „Dana višnje i 11. Topličkog sabora višnjara“ koja će se ove godine održati 24. i 25. juna u Prokuplju i Velikoj Plani preciziran je program ove privredno, turističko, kulturne manifestacije.

Prema proceni organizatora „Dani višnje“ će okupiti blizu hiljadu proizvođača, otkupljivača i privatnih preduzetnika, koji se bave proizvodnjom i preradom višnje.

Posebna pažnja ove godine posvećena je naučnom skupu na kojem će eminentni stručnjaci iz ove oblasti održati niz značajnih predavanja sa temom proizvodnje i zaštite višnje. U okviru manifestacije biće promovisana i knjiga o topličkom crvenom blagu autora Branislava Miladinovića , pod nazivom „Višnja na internetu“.

Najveće interesovanje ove godine vlada za sajam proizvoda od višnje i etno proizvoda, koji će okupiti proizvođače iz cele južne Srbije.

Ove godine, po prvi put biće predstavljane i specijalizovane mašine i alati za rad u višnjarima, na Sajmu poljoprivrednih mašina koji se održava u okviru manifestacije.

Po tradiciji u dva dana programa, biće proglašen najbolji proizvođač višanja, najuređeniji višnjar i izabrana „Mis višnje“.

Organizacioni odbor danas je uputio javni poziv svim proizvođačima višnje koji žele da učestvuju u takmičenju, da se jave Poljoprivrednoj službi Opštine Prokuplje na tel. 324-550. Uslovi konkursa su da, proizvođač da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i parcelu od najmanje 40 ari pod višnjom.

Poziv je upućen i svim devojkama starijim od 18 godina, da se prijave na konkurs za izbor za „Mis višnje“. Kandidatkinje mogu da se jave Službi za odnose sa javnošću na telefon 324 – 550.

U okviru 11. Topličkog sabora višnjara, u Velikoj Plani nastupi će i narodna pevačica Dragigica Radosavljević Cakana, a celu manifestaciju pratiće bogat umetnički program za koji je zadužen prokupački Dom kulture.

Program manifestacije:

11:00 Svečano otvaranje manifestacije – Sajma proizvoda od višnje i etno proizvoda, kulturno – umetnički program , restoran „Olimpik“

(10: 00 Izložbe poljoprivrednih mašina i alta namenjenih voćarskoj proizvodnji Srednja poljoprivredna škola „Radoš Jovanović – Selja“ )

11:30 Stručna predavanja

„Savremena proizvodnja višnje i zahtevi inostranog tržišta“,

„Mere za suzbijanje štetočine žilogriza“

Promocija knjige „Višnja na internetu – autora Branislav Miladinović

Obilazak Sajma proizvoda od višnje , meda i etno proizvoda

Petak, 24. jul :

17:00 Svečano otvaranje 11. Topličkog sabora višnjara podizanje saborske zastave, pozdravni govor i kulturno – umetnički program Doma kulture

18:00 Koncert Dragice Radosavljević Cakane u pratnji orkestra Doma kulture iz Prokuplja

Velika Plana 25. jul 2016.

16:30 Kulturno umetnički program

– Proglašenje najboljih proizvođača višnji i najuređenijeg dvorišta

– Izbor za „Mis višnje“

– Nastavak saborovanja