Besplatni pregledi u Prokuplju

0

Akcijom kontrole zdravstvenog stanja stanovništva, Dom zdravlja Prokuplje će obeležiti Svetski dan srca., 29. septembar i organizovaće više besplatnih, preventivnih pregleda u Prokuplju.

Tim povodom, ekipe Preventivnog centra i Patronažne službe organizovaće besplatne preventivne preglede, u okviru kojih će građani moći da provere svoje zdravstveno stanje, merenjem krvnog pritiska, nivoa šećera u kapilarnoj krvi, kao i vrednosti holesterola.

Besplatni preventivni pregledi biće organizovani 22. septembra u Jugbogdanovoj ulici, na gradskom šetalištu, od 9 do 12 časova i 23. septembra, za meštane naselja Draganja, od 9 do 11 sati.

– Cilj nam je da skrenemo pažnju na značaj prevencije, kao i na rizike od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su neaktivnost, pušenje, izlaganje dece pasivnom pušenju, kao i nepravilnoj ishrani.Većina bolesti srca i krnih sudova uzrokovane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti i modifikovati, kazala je portparol Doma zdravlja Prokuplje, Marija Stošić i podsetila da povišene vrednosti holesterola u krvi mogu dovesti do formiranja plakova i suženja krvnih sudova, što dalje može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Svetski dan srca je manifestacija od opštedruštvenog značaja, koja se obeležava u celom svetu, sa ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 milion ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mesto.