Aleksandrovac u susret ,,Svetom Trifunu,, Danu Opštine

0

Aleksandrovac svake godine obeležava Dan opštine 14. februar ,,Sveti Trifun,, zaštitnik vinogradara, vinara i voćara. Tim povodom svečano se uručuju nagrade i priznanja Opštine Aleksandrovac.

Nagrade se uručuju pojedincima, preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, udruženjima gradjana za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrede, obrazovanja i vaspitanja, nauke, kulture, zaštite životne sredine, razvoj lokalne samouprave i drugih vidova stvaralaštva i humanitarnog delovanja.

Najviše priznanje Opštine je Februarska nagrada, a dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u opštini. Plaketa se dodeljuje za izuzetne rezultate, a u jednoj godini se mogu dodeliti tri plakete. Godišnje se u Opštini Aleksandrovac mogu dodeliti i 10 pohvala.

Odlukom o ustanovljenju nagrada, može se dodeliti i zvanje Počasni građanin Opštine Aleksandrovac, a inicjativu za dodelu zvanja počasni građanin mogu podneti preduzeća, ustanove , društvene organizacije, udruženja građana, organi opštine, radna tela Skupštine, mesne zajednice i grupe građana do 20. Januara.

Inicijativa za dodelu nagrada i priznanja i zvanja počasnog građanina Opštine Aleksandrovac mora biti obrazložena, navodi predsednik Komisije za nagrade i priznanja Miroslav Ivanović.

Viteški red

Vinogradari i vinari će i ove godine, po tradiciji, proslaviti Sv.Trifuna, na način kako to, inače, rade – prvo ritualnim orezivanjem u vinogradu, a potom svečanim ručkom i veseljem. Ta tradicija se svake godine, u bez obzira kakvo je vreme, poštuje na pravi način, a vino doprinosi da ne bude previše hladno. U Župi aleksandrovačkoj je vinogorje za, ,,Svetog Trifuna, najčešće pod debelim nanosima snega. Ipak, vitezovi vinskog viteškog reda okupljaju se kod kolačara vina. Potom se slavlje nastavlja u obližnjim gostinicama. Predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac povodom ,,Svetog Trifuna,, Dana Opštine priredjuje svečani prijem, a uručenje nagrada i priznanja je na svečanoj sednici Skupštine opštine.

(Naslovna fotografija: “Podrum” )

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here