Blace i dalje zavejano – mašine rasčišćavaju brojne putne pravce

0

Obaveštavaju se građani da su Javno komunalno preduzeće „Blace“ i krizni štab za čišćenje snega radili celu noć 06 i 07 januara kako bi se uspostavilo normalno funkcionisanje saobraćaja. Zbog intenznivnih snežnih padavina i vetra stvarani su nanosi koji su pojedine deonice opštinskih i državnih puteva zavejali nametima visine i preko 2 metra.

Desetak seoskih puteva ostalo je zavejano u toku prvog i najjačeg snežnog nameta ali radilo se, i trenutno se radi, na njihovoj sanaciji. Upravo takvo stanje je otežavalo zimskoj mehanizaciji da osposobi putne pravce i uspostavi normalno odvijanje saobraćaja. Radilo se punom parom i to 24 sata dnevno kako bi se izbegle posledice i omogućilo našim građanima da normalno odvijaju svoje aktivnosti.

– Kao Predsednik opštine i kao građanin, svestan sam situacije u kojoj smo se našli i zato sam po hitnom postupku doneo Odluku o proglašavanju vanredne situacije. U skladu sa Odlukom angažovali smo sve službe lokalne samouprave da pomognemo našim sugrađanima i uveli dežurne linije za prijavljivanje problema. Pravimo listu prioriteta jer ima puno dece i starih bolesnih građana kojima je potrebna hitna intervencija. Hvala bogu, spašeno je nekolilo ljudi. Ja sam non stop na terenu, direktor Doma zdravlja je lično učestvovao u spašavanju dvoje starijih naših sugrađana iz Lazarevca. Sve ekipe su na terenu, imamo dovoljne količine soli i mehanizacije, već danas očekujem da se sve vrati u normalu. Izvinjavam se građanima koji su duže čekali, radimo koliko nam uslovi dozvoljavaju ali ne ostavljamo naše građane na cedilu,  izjavio je Predsednik Jozić.

Sve mesne zajednice su bile zavejane ali je većina njih očišćena i trenutno se radi na probijanju snežne blokade na ostalim putevima, u Kaševaru, Čučalu, Krivaji…

Radnici i kompletna mehanizacija Javnog komunalnog preduzeća radili su non stop dva dana i dve noći i dalje su na terenu. Prigradska naselja koja su u drugom prioritetu čistiće se nakon uspostavljanja saobraćaja na putevima prvog prioriteta. Uvedena dežurstva služe kako bi usled velikih snežnih nameta uspostavili prioritete.

I dalje, apelujemo na građane da bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko krenu na put da obavezno koriste zimsku opremu i poštuju uputstva saobraćajne policije.

Predsednik opštine Zoran Jozić apelovao je na sve sugrađane da imaju razumevanja za vanrednu situaciju koja je pogodila Opštinu Blace i uputio ih na dežurne telefone kako bi umesto panike pozvali zimsku službu da sanira njihove probleme.

Vaše prijave možete uputiti na telefone stalno dostupne građanima 027/371-701, 027/371-236, 027/371-580, 027/371-123.